Koncertmesterek

Pechan Rudolf (1948-2013) egy aktív amatőr kamarazenész, matematikafizika tanár harmadik fia. A családban mindenki zenélt, így magától értetődő volt, hogy a közeli Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskolába íratták be, ahol Dullien Kláránál kezdett hegedülni. A zenei alapokat Bors Irma tanárnőtől, majd később Csík Miklóstól sajátította el. A zenetanulásnak oly fontos szerepe volt életében, hogy hatodikos korában azért iratkozott át a Dózsa György úti iskolába, hogy onnan könnyebben bejuthasson az I. István Gimnáziumba annak zenekara miatt. Ez sikerült is. Ebben az időben hegedűtanára Szende Ottó volt. Három fivére hivatásos zenész lett, ő mégis a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karára felvételizett azzal a szándékkal, hogy hangmérnökként marad zeneközelben.

Mérnöki munkáját a MAFILM Hangosztályánál kezdte, a jogutód MAFILM Audio Kft. egyik vezetője volt. Színházi hangtechnikai szakértő, ezek mellett számos hanglemez felvételét készítette társ-hangmérnökként a hazai és külföldi zenei élet legkiválóbb művészeivel (Perényi Miklós, Kocsis Zoltán, Ránki Dezső, Liszt Ferenc Kamarazenekar, Fesztivál Zenekar, Capella Savaria, McGegan, Chelibidache, Maisenberg, stb). 1970-ben lett tagja a Műegyetemi Zenekarnak, majd 1973-tól ő a zenekar koncertmestere. Felesége, Dosztál Adrienne, a MÁV Szimfonikus Zenekar hegedűse (1971-1974-ig szintén a Műegyetemi Zenekar tagja volt). Négy gyermekük közül Gergő fiuk mérnök, Dávid csellóművész lett, Lívia lányuk hegedűtanári diplomát szerzett. A negyedik, Laura műegyetemi hallgatóként lett tagja a Műegyetemi Zenekar hegedű szólamának. Pechan Rudolf mint nyugdíjas (2011) szabadideje és energiája nagy részét szeretett zenekara további sorsának alakítására fordította. A tőle megszokott magas színvonalon végezte továbbra is a koncertmester és a művészeti vezető teendőit, de mint előrelátóan gondoskodó vezető kitartóan kereste-kutatta leendő utódját.

Pechan Rudolf 40 éves koncertmesteri pályafutása

PECHAN Rudolf koncertmesteri működésének négy évtizede alatt sikeresen szervezte a nagy múltú zenekart és annak műsorait, számos hangversenyen szólistaként is bemutatkozott, és szükség esetén szívesen ellátta a másodkarmesteri teendőket. Vezetésével számos konzervatóriumi zenésznövendék szerzett kisegítőként egy életre szóló zenekari gyakorlatot. Zenei kapcsolatai révén gyakran kutatott fel pályakezdő, fiatal művészjelölteket, akik szólistaként közreműködtek a zenekar hangversenyein. Ezzel lehetőséget nyújtott a pályakezdőknek tehetségük nyilvánosság előtti bemutatására. Hangmérnökként elkészítette a zenekar első CD-jét, melyen Bach: János passiójának koncertfelvétele hallható. Felelős zenekari vezetőként lebonyolított két karmester-válogatót (1988, 2003). A zeneművészet elkötelezettjeként rátalált egy addig nem játszott Dohnányi műre, a Zrínyi-nyitányra (1896), melynek legelső CD felvételét (2001) a 2013-ban 117 éves Műegyetemi Zenekar jegyzi. Pechan Rudolf koncertmesteri pályafutásának negyven éve a nagy múltú, műkedvelő társulat arculatának egyik meghatározó egyéniségévé tette őt. Ha egy koncertmester több karmester működését átívelő időt tölt egy hagyományait erősen őrző együttesnél, akkor személyiségének zenekarra gyakorolt kedvező hatása fokozottan érvényesülhet. Pechan Rudolfról elmondható, hogy az elmúlt évtizedekben maradéktalanul és példamutatóan eleget tett a zenekar és a karmesterek elvárásainak, irányítása alatt számos műkedvelő zenész oszthatta meg az amatőr muzsikálás örömeit egymással és a Műegyetemi Zenekar közönségével. 2013. március 15-én „áldozatos művészi és szervező munkájáért, a Műegyetemi Szimfonikus Zenekar hagyományainak megőrzéséért végzett négy évtizedes tevékenysége elismeréseként” megkapta a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést.