Műsor

  1. Wagner, Richard Wilhelm: Parsifal - 1. felvonás előjátéka
    Erdélyi Dániel karmester
  2. Wagner, Richard Wilhelm: Parsifal - 3. felvonás előjátéka és Nagypénteki varázs
    Erdélyi Dániel karmester
  3. Mendelssohn-Bartholdy, Felix: 5. d-moll reformáció szimfónia, Op.107
    Erdélyi Dániel karmester

Helyszín

BME K épület, aula
Műegyetem rakpart 3.
1111 Budapest
Hungary
HU

A belépés ingyenes. A koncertről készül felvétel, amely majd itt elérhető lesz.

A hangverseny nyilvános facebook esemény itt érhető el.

Wagner: Parsifal

A Parsifal Richard Wagner (1813-1883) utolsó operája. Először 1845-ben tanulmányozta Wolfram von Eschenbach Parzival című eposzát, majd 1854-ben vette elő a történetet, amikor a Trisztán és Izolda harmadik felvonásában Parsifal karakterén dolgozott. A szöveget újra és újra átírva, 1877-ben alkotta meg a végleges változatot, a komponálást pedig 1882-ben fejezte be. A mű nagy tetszést aratott, de már ekkor felmerült, hogy hossza meghaladja az opera-előadások szokásos kereteit, így Wagner kikötötte, hogy a következő 30 évben csak egy bizonyos színpadon adható elő. A tilalom utáni első hivatalos színházi előadást 1914. január 1-én, Barcelonában és Budapesten tartották. A történet a kora középkorban játszódik, a Grál birodalmában, Észak-Spanyolországban.

Mendelssohn: V. Reformáció szimfónia

Az V. szimfóniát Mendelssohn (1809-1847) a Reformáció jelentős eseményének, az Augsburgi hitvallás 300. évfordulójának tiszteletére írta 1830-ban, de csak 1868-ban, a szerző halála után 21 évvel került kiadásra. A szimfóniának 4 tétele van, hangneme d-moll. Az első tétel elején felcsendülő drezdai ámen motívum Richard Wagner Parsifaljában is hallható, a Grál motívumaként. A második tétel scherzo, mely hangulatában és ritmusában is elüt az első tételtől. A harmadik tétel lírai darab, melyet főleg a vonósok irányítanak. Utalást találhatunk a drezdai ámen motívumra, majd a tétel végén az első tétel záró témájára is. A negyedik tétel szonáta. Az ütemmutató néhol megváltozik, hogy igazodjon az eredeti koráléhoz ("Ein feste Burg ist unser Gott" - "Erős vár a mi Istenünk"). A korált a tétel elején fuvola, a végén pedig az egész zenekar szólaltatja meg.

Fellépők

A fellépő zenekari tagok (és kisegítők) listája központilag 2016 májusától van vezetve. A korábbi hangversenyeknél így elképzelhető, hogy az alábbi lista hiányos, ill. hibás. A listára a feliratkozási kérelmet ill. javítást a Kapcsolat oldalon az Archívum kategóriát kiválasztva lehet elküldeni a teljes név, a játszott szólam és ennek az oldalnak az URL címének megadásával, lehetőleg a fellépés tényét valamivel igazolva.
A táblázat jelölései: szólamvezető, kisegítő.