2013. október - Bach kantáták Balatonfüreden

2013. október 6. vasárnap 00:00 - 23:45

Műsor

 1. Bach, Johann Sebastian: Die Elenden sollen essen, BWV 75
  Jobbágy Valér karmester
  Mihály Veronika koncertmester
  Jani Gabriella szoprán
  Laczák Boglárka alt
  Honinger László tenor
  Klézli János basszus
  Bánó Veronika continuo
 2. Bach, Johann Sebastian: Ich hab in Gottes Herz und Sinn, BWV 92
  Jobbágy Valér karmester
  Mihály Veronika koncertmester
  Jani Gabriella szoprán
  Laczák Boglárka alt
  Honinger László tenor
  Klézli János basszus
  Bánó Veronika continuo
 3. Bach, Johann Sebastian: Herz und Mund und Tat und Leben, BWV 147
  Jobbágy Valér karmester
  Mihály Veronika koncertmester
  Jani Gabriella szoprán
  Laczák Boglárka alt
  Honinger László tenor
  Klézli János basszus
  Bánó Veronika continuo

Helyszín

Római katolikus plébánia templom
Szent István tér 1.
8230 Balatonfüred
Magyarország
HU

Vezényelt Jobbágy Valér, koncertmester Mihály Veronika. Közreműködött a Műegyetemi Zenekar tagjaiból alakult kamarazenekar és a Szekszárdi Madrigálkórus, továbbá Jani Gabriella (szoprán), Laczák Boglárka (alt), Honinger László (tenor), Klézli János (basszus), Bánó Veronika (continuo).

Győrffy Árpád eredetileg (www.veol.hu/kultura/nagy-sikeru-hangverseny-bach-kantataibol-1572549) lapon publikált) beszámolója és képe a hangversenyről:
"A közelmúltban több rendezvénnyel is tisztelegtek Balatonfüreden a zenei világnap előtt. Az igazi ünneplést a Bach-kantáták című koncerttel tartották a vörös templomként is ismert Krisztus király plébániatemplomban a múlt vasárnap.
A hangversenyt a Fiatal Balatonfüredi Muzsikusok Egyesülete szervezésében rendezték meg. Mint Bánó Tamás zenetanár, az egyesület elnöke bevezetőjében elmondta, a füredi rendezvényre egy Bach-kantátákból összeállított bonyhádi koncertsorozat adott lehetőséget, ami több mint tizenöt éves múltra tekint vissza. Két nagy múltú együttes, a Szekszárdi Madrigálkórus és a Műegyetemi Zenekar valamint Krähling Dániel nyugalmazott evangélikus esperes egymásra találásának, együttműködésének volt az eredménye.
A Műegyetemi Zenekar a világon az első olyan egyetemi szimfonikus zenekar, amely zenei fakultással nem rendelkező egyetemen alakult meg 1896-ban, és azóta is folyamatosan működik. Tagjainak többsége műegyetemi hallgató, de mindig voltak és vannak közöttük más egyetemek hallgatói is.
A 48 éve alakult Szekszárdi Madrigálkórus fő céljának a XV-XVI. századi madrigálok megszólaltatását tekinti. A kiemelt hangversenykórus címmel rendelkező énekkart 1981-től Jobbágy Valér Liszt-díjas karnagy dirigálja, aki a Pécsi Székesegyház Palestrina Kórusának vezetőjeként a közelmúltban Pro Cultura Christiana-díjat kapott a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciától.
Bánó Tamás egy zenésztársa, Boros András, a Műegyetemi Zenekar tavaly elhunyt oboistája révén került kapcsolatba a tavaly utolsó előadásához ért bonyhádi hangversenysorozattal. Akkor jött az ötlet, hogy Füreden folytatni kellene, amit kórus, a zenekar és a szólisták, Jani Gabriella (szoprán), Laczák Boglárka (alt), Honinger László (tenor) és Klézli János (basszus) szívesen és ingyenesen vállaltak. A zenekar a koncerten füredi zenészekkel bővült.
A kantáta műfaját és műsorra kerülő darabokat Krähling Dániel mutatta be, aki egyben énekelt is a kórusban. Mint elmondta, a kantáta, mint zenei műfaj a 18. században alakult ki. A szerepe az volt hogy a vasárnapi evangélikus istentiszteleteken felolvasott igét a zene eszközeivel fejtse ki, húzza alá a prédikáció mondanivalóját. A füredi koncerten három kantáta hangzott el.
A rendezvénynek helyet adó plébánia képviseletében megszólaló Berkes Péter káplán még a hangverseny előtti köszöntőjében azt kívánta, hogy az előadás hozza el a tavaszt, hozzon lelki felüdülést. Óhaja meghallgatásra talált, a profi produkció hatalmas sikert aratott a templomot megöltő kétszáz főnyi hallgatóság körében. Mint Bánó Tamástól megtudtuk, a következő hangversenyre egy év múlva kerül sor, és a jövőben is minden év októberének első vasárnapján meg szeretnék rendezni a Bach kantátáiból összeállított koncertet."